GAYA RESTAURANT ; SAĞLIKLI VE LEZZETLİ KORE MUTFAĞI !!!

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Kore kaşık ve çubuklarının mükemmel dengesi...


Kore ,Çin ve Japonya birçok benzer kültürel özellikler paylaşıyormuş gibi görünmekle birlikte , yakından bakıldığında çok farklı oldukları görülür.
   Bunun örneklerinden biri Sujeo kullanımındaki farklılıktır.  Sujeo (수저)bir kaşık ve bir çift çubuktan oluşan geleneksel yemek setidir. Sujeo kelimesi  (sutgarak 숟가락)  kaşık  ve  (jeotgarak  젓가락)  yemek çubuğunun ilk hecelerinin birleşmesinden oluşur ve kelime anlamı olarak ta bu ikilinin yemek yemede birbirine dengeli bir şekilde yardım ettiği anlamına gelir.
  Japonya ve Çin'de de kullanılan bu takımlar ilk bakışta aynı gibi görünse de hem kullanım kültürü hem de biçim bakımından çok farklıdır.Diğer iki  kültürde kaşık sadece çorba içmede kullanılırken, Kore'de çubuk ve kaşık yemek esnasında aynı oranda kullanılır.
   Biçim olarak ise Kore'de kullanılan kaşıklar sapı diğerlerine göre en uzun , çubuklar ise en kısa boydadır.Çubuk ve kaşık buna rağmen eşit uzunluktadır ve birbiriyle uyum içinde kullanılmak üzere yapılmışlardır.Kaşık hafif oval içbükey biçimdedir ve sağlam bir kolu vardır.Ağırlığı, içbükeylik derecesi, ve kolun şekli tüm olarak  enfes bir zerafeti  yansıtmaktadır.





    Sujeo; Kore'de  doğumdan ölüme kadar bütün hayatın içinde çok önem taşır.Aile büyükleri bir bebeğin ilk doğum günü için,özel yapım kişisel sujeo seti verirler.Çocuk büyürken  Sujeo'nun da ölçüsü büyüyerek hediye edilmeye devam edilir.






Evlenirken eşlerin hayatlarının geri kalanında kullanması için özel olarak iki takım  Sujeo verilir.







   Ölmüş aile büyüklerini anmak  için düzenlenen törenlerde, masaya onlar için de sujeo yerleştirilir.          
  Kore'de,  kişisel ve konuklar için  her zaman ayrı sujeo kullanıllır. Kaşık ve çubuğun sofrada kullanımı için özel kurallar vardır. Çubuk ve kaşık aynı zamanda aynı elde tutulmaz.Kullanılmadığı zaman kişi bunları kendi kasesinin üzerine veya kaşık desteklerine koyar.Görgü kuralı olarak ailenin büyüğü yemeye başlamadan sofradakiler kaşık  ve çubuklarını ellerine almaz,bitirmeden de bırakmazlar.

0 yorum :

Yorum Gönder