GAYA RESTAURANT ; SAĞLIKLI VE LEZZETLİ KORE MUTFAĞI !!!

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Ssambap 쌈밥 (Kore usulü sarma )


   Kore'de anlam olarak şans ve sağlığı bohçalamak gibi de düşünülen Ssambap (쌈밥) , çeşitli sebze yapraklarına pişirilmiş pirinç, sos ve garnitürle hazırlanan karışımların sarılmasıyla hazırlanan bir yemektir.El üzerinde açılabilen geniş yapraklı bitkilerle  (kabak yaprağı,susam yaprağı, karalahana, kıvırcık salata yaprakları gibi...) hazırlanan bu yemeğin aslında hüzünlü bir öyküsü vardır. Eskiden Moğol savaşını kaybedildiği dönemde esir olarak götürülen bayanlardan biri ülkesine duyduğu özlemini gidermek için sarayın  bahçesine marul eker ve pilavı bu marula sararak yer.Daha sonra Joseon Hanedanlğı döneminde  ssambap ( pirinç sarma)   yeme sembolik bir jest olarak tüketilmeye başlanır.Sarayda susam yaprağı ince dilimlenmiş ve tavada pişirilmiş dana eti veya balık, goçucang  suyuyla pişirilmiş karides, tavada susam yağı ile kavrulmuş çam fıstığı ile hazırlanan iç harçlarla doldurularak tüketilen bu yemek;  günümüzde  mevsimine göre dolma yapmaya uygun her çeşit sebze yaprağı yapılabilmektedir. Kore'nin güney bölgelerinde hamsi veya sardalya sosu  kullanılarak da yenmektedir.
  Kore'liler senenin ilk dolunayında  bu yemekten yiyerek sene içinde fazlaca olan bütün isteklerini bir kenara bırakarak kendileri için en basit ama en önemli ihtiyaçlarına karşılık sadece bir dilek dilerler.


,

0 yorum :

Yorum Gönder