GAYA RESTAURANT ; SAĞLIKLI VE LEZZETLİ KORE MUTFAĞI !!!

27 Temmuz 2013 Cumartesi

Kore Yemekleri



  Kore binlerce yıllık bir gelişim sürecine ve muhteşem bir yemek kültürüne sahiptir. Kore mutfağı, uzakdoğu  mutfaklarının tüm özelliklerini bünyesinde barındırması yanında, özgün lezzetleri ile de farklı bir mutfaktır.  Kore yemekleri  çeşitliliği, yemeğe gösterilen özeni  ve tadı kadar yiyenin sağlığının da düşünülerek hazırlanmasıyla ünlüdür. Bu mutfak sebze ağırlıklı olduğu ve dengeli miktarlarda karbonhidrat, protein, yağ ve kalori miktarı içerdiğinden oldukça sağlıklı ve genelde düşük kalorilidir. Dünyada kilolu ve obez insan nüfusunun giderek arttığı bölgelerde Kore yemekleri daha çok ilgi çekmektedir. Kore mutfağının felsefesi doğru şekilde beslenmenin kişiyi sağlıklı kılmasıdır. Hiç bir ilaç yemeğin yerine geçemez. Sağlıklı yaşam konusunda ki bil­inçlenmenin arttığı günümüzde, Kore yemekleri haklı ünüyle tüm dünyada ilgi görmektedir.
Çoğu Kore yemeği fermente edilmiş gıdalardan oluşur. Çok eski zamanlarda keşfedilen gıda muhafaza etme teknikleri sayesinde, Kore yemekleri antioksidan ve yaşlanma karşıtı çeşitli enzimlerin üretimini sağlayan özel bir yolla fermente ve muhafaza edilir. Mayalanmış gıdaların (özellikle Kimçi ve Den-jang) kanser gibi hastalıklara karşı yararlı olduğu kanıtlanmış, Health dergisinde “Dünyanın En Sağlıklı Yemekleri” listesinde yer almıştır.
Eski Kore halkı her rengin bir kendi enerjisine sahip olduğuna inanırlarmış. Sarı renk istikrar, kırmızı renk refah ve şans, yeşil  ilerleme, beyaz birlik, siyah ise bilgeliği ifade eder. Bu beş enerjinin birleşiminin ise kişiye ideal sağlık ve şans getireceğine inanıldığından  yemekte  kullanılan   malzemelerin  farklı renklerden oluşmasına özellikle dikkat edilir.
Koreliler’in geleneğinde yemekleri arka arkaya servis etmek yoktur, bütün yemekler aynı anda masaya konur. Ana yemek her zaman çorba, pilav ve kimchi ile tamamlanır.
Ana yemek;  pilav, bançan ve çorbadan oluşur.  Et yemekleri ve bazen çor­balar ana yemek olabilirler. Eğer ana yemek kendi içinde pilav içeriyorsa ya da tek başına bir öğün olabilecek nitelikteyse pilava, sulu bir yemekse de çorbaya gerek duyulmayabilir.
Bançan; pilav ile birlikte yenen küçük porsiyonlu yan yemeklerdir. En ünlüsü Kimchidir. Yüzlerce çeşidi olan bançanlar genellikle sebze ağırlıklıdır.
Koreliler çorba olmadan yemek yemeyi sevmez.  Çorbalar  yemekle birlikte içilir ve pişirme şekli, yoğunluk ve malzeme ye göre ‘Tang’, ‘Guk’, ‘Jigae’, ‘Jungol’ şeklinde adlandırılırlar.
Kore mutfağında öne çıkan tadların başında bol sarımsak ve kırmızıbiber gelir. Ayrıca lezzeti artırmak için çeşitli baharatlar, soya sosu, susam yağı ve zencefil de kullanılır.  Tipik  olarak  Kore  yemekleri  zahmetli ve uzun süren hazırlık aşamalarına sahiptir. Ayrıca bu yemeklerin  hazırlanışındaki  içtenlik de büyük önem taşır.

4 yorum :

Su'nun Harikalar Diyarı dedi ki...

blogunuz çok hoş olmuş.ya ramazan da iftar için ya da bayramda yemek yemek için arkadaşlarla sözleştik gaya'da buluşmaya :) en kısa zamanda görüşmek dileğiyle,sevgiler :)

Unknown dedi ki...

Çok teşekkür ederiz Su Kaya...Her zaman bekleriz. Bizden de sevgiler.:)

elif dedi ki...

dae jang geum dizisinden sonra kore yemekleri ilgimi çekmeye başladı. acaba burda verebileceğiniz yemek tarifleri var mı ?

Adsız dedi ki...

Gercekten yakınlarımda Kore Restorantı olduğuna cok sevindim umarım arkadaşımı kandırıp yarın gelebilirim

Yorum Gönder