Kore'de anlam olarak şans ve sağlığı bohçalamak gibi de düşünülen Ssambap (쌈밥) , çeşitli sebze yapraklarına pişirilmiş pirinç, sos ve garnitürle hazırlanan karışımların sarılmasıyla hazırlanan bir yemektir.El üzerinde açılabilen geniş yapraklı bitkilerle (kabak yaprağı,susam yaprağı, karalahana, kıvırcık salata yaprakları gibi...) hazırlanan bu yemeğin aslında hüzünlü bir öyküsü vardır. Eskiden Moğol savaşını kaybedildiği dönemde esir olarak götürülen bayanlardan biri ülkesine duyduğu özlemini gidermek için sarayın bahçesine marul eker ve pilavı bu marula sararak yer.Daha sonra Joseon Hanedanlğı döneminde ssambap ( pirinç sarma) yeme sembolik bir jest olarak tüketilmeye başlanır.Sarayda susam yaprağı ince dilimlenmiş ve tavada pişirilmiş dana eti veya balık, goçucang suyuyla pişirilmiş karides, tavada susam yağı ile
kavrulmuş çam fıstığı ile hazırlanan iç harçlarla doldurularak tüketilen bu yemek; günümüzde mevsimine göre dolma yapmaya uygun her çeşit sebze yaprağı yapılabilmektedir. Kore'nin güney bölgelerinde hamsi veya sardalya sosu kullanılarak da yenmektedir.
Kore'liler senenin ilk dolunayında bu yemekten yiyerek
sene içinde fazlaca olan bütün isteklerini bir kenara bırakarak
kendileri için en basit ama en önemli ihtiyaçlarına karşılık sadece bir
dilek dilerler.
,
0 yorum :
Yorum Gönder