Kore binlerce yıllık bir gelişim sürecine ve muhteşem bir yemek kültürüne sahiptir. Kore mutfağı, uzakdoğu mutfaklarının tüm özelliklerini bünyesinde barındırması yanında, özgün lezzetleri ile de farklı bir mutfaktır. Kore yemekleri çeşitliliği, yemeğe gösterilen özeni ve tadı kadar yiyenin sağlığının da düşünülerek hazırlanmasıyla ünlüdür. Bu mutfak sebze ağırlıklı olduğu ve dengeli miktarlarda karbonhidrat, protein, yağ ve kalori miktarı içerdiğinden oldukça sağlıklı ve genelde düşük kalorilidir. Dünyada kilolu ve obez insan nüfusunun giderek arttığı bölgelerde Kore yemekleri daha çok ilgi çekmektedir. Kore mutfağının felsefesi doğru şekilde beslenmenin kişiyi sağlıklı kılmasıdır. Hiç bir ilaç yemeğin yerine geçemez. Sağlıklı yaşam konusunda ki bilinçlenmenin arttığı günümüzde, Kore yemekleri haklı ünüyle tüm dünyada ilgi görmektedir.
Çoğu Kore yemeği fermente
edilmiş gıdalardan oluşur. Çok eski zamanlarda keşfedilen gıda muhafaza etme
teknikleri sayesinde, Kore yemekleri antioksidan ve yaşlanma karşıtı çeşitli
enzimlerin üretimini sağlayan özel bir yolla fermente ve muhafaza edilir. Mayalanmış
gıdaların (özellikle Kimçi ve Den-jang) kanser gibi hastalıklara karşı yararlı
olduğu kanıtlanmış, Health dergisinde “Dünyanın En Sağlıklı Yemekleri” listesinde yer almıştır.
Eski Kore halkı her
rengin bir kendi enerjisine sahip olduğuna inanırlarmış. Sarı renk istikrar,
kırmızı renk refah ve şans, yeşil ilerleme, beyaz birlik, siyah ise
bilgeliği ifade eder. Bu beş enerjinin birleşiminin ise kişiye ideal sağlık ve
şans getireceğine inanıldığından yemekte kullanılan
malzemelerin farklı renklerden
oluşmasına özellikle dikkat edilir.
Koreliler’in
geleneğinde yemekleri arka arkaya servis etmek yoktur, bütün yemekler aynı anda
masaya konur. Ana yemek her zaman çorba, pilav ve kimchi ile tamamlanır.
Ana yemek; pilav, bançan ve çorbadan oluşur. Et yemekleri ve bazen çorbalar ana yemek
olabilirler. Eğer ana yemek kendi içinde pilav içeriyorsa ya da tek başına bir
öğün olabilecek nitelikteyse pilava, sulu bir yemekse de çorbaya gerek
duyulmayabilir.
Bançan; pilav ile
birlikte yenen küçük porsiyonlu yan yemeklerdir. En ünlüsü Kimchidir. Yüzlerce
çeşidi olan bançanlar genellikle sebze ağırlıklıdır.
Koreliler çorba
olmadan yemek yemeyi sevmez. Çorbalar yemekle birlikte içilir ve pişirme şekli,
yoğunluk ve malzeme ye göre ‘Tang’, ‘Guk’, ‘Jigae’, ‘Jungol’ şeklinde
adlandırılırlar.
Kore mutfağında öne
çıkan tadların başında bol sarımsak ve kırmızıbiber gelir. Ayrıca lezzeti
artırmak için çeşitli baharatlar, soya sosu, susam yağı ve zencefil de
kullanılır. Tipik olarak Kore
yemekleri zahmetli ve uzun süren hazırlık aşamalarına
sahiptir. Ayrıca bu yemeklerin hazırlanışındaki içtenlik de büyük önem taşır.
4 yorum :
blogunuz çok hoş olmuş.ya ramazan da iftar için ya da bayramda yemek yemek için arkadaşlarla sözleştik gaya'da buluşmaya :) en kısa zamanda görüşmek dileğiyle,sevgiler :)
Çok teşekkür ederiz Su Kaya...Her zaman bekleriz. Bizden de sevgiler.:)
dae jang geum dizisinden sonra kore yemekleri ilgimi çekmeye başladı. acaba burda verebileceğiniz yemek tarifleri var mı ?
Gercekten yakınlarımda Kore Restorantı olduğuna cok sevindim umarım arkadaşımı kandırıp yarın gelebilirim
Yorum Gönder